Ioana Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, va plăti o rată mai mică cu 3.800 de lei la creditul de 4,6 milioane de lei pe care l-a luat recent de la CEC Bank, potrivit calculelor făcute de Ziarul Financiar.
Inițial, rata lunară a creditului contractat la începutul lui septembrie a fost de circa 30.300 de lei, echivalentul a 6.800 de euro, dar a scăzut la 26.500 de lei (5.968 euro) în octombrie, după ajustarea indicelui Robor la 3 luni, indice în funcție de care este calculată rata în contractul respectiv.
Rata de 26.500 de lei, echivalentul a 17 salarii medii, include principalul, dobânda și un comision de administrare de 1.200 de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor din contractul de credit.
„Rata dobânzii este variabilă și se modifică periodic în funcție de variația indicelui de referință la data de întâi a fiecărui trimestru”, scrie în contractul de credit.
Indicele Robor la 3 luni ajunsese la 3,3% pe an la începutul lunii octombrie, cu 1,3 puncte procentuale sub nivelul din luna iulie, care fusese luat în calcul la încheierea contractului de credit. Dobânda nominală a creditului a devenit astfel 5,2% pe an.
Creditul are o marjă fixă de 1,9% peste indicatorul de referință, ceea ce înseamnă că dobânda nominală este de 5,2% pe an în prezent.
Dobânda anuală efecivă (care exprimă costul total al împrumutului) este de aproape 5,8% pe an, având în vedere că banca încasează lunar și un comision de administrare de aproximativ 1.200 de lei.
Formula de calcul din contractul încheiat de CEC Bank cu Ioana Băsescu este inedită, în condițiile în care banca are în oferta standard adresată persoanelor fizice două tipuri de credite destinate achiziției de teren: una cu marjă de 2,9% peste Robor la 3 luni și una cu marjă de 1,9% peste Robor la 6 luni, care are o valoare cu 0,5 puncte procentuale peste scadența de trei luni. Diferența de o jumătate de punct procentual ar însemna practic un plus de 1.400 de lei la rata lunară. Dobânda mai mică nu este singura favoare făcută de banca de stat fiicei președintelui: suma de 4,6 milioane de lei depășește cu 65% plafonul din oferta standard. Și timpul de aprobare a dosarului, de numai 5 zile lucrătoare, este surprinzător. De exemplu, un credit imobiliar Prima casă este aprobat în circa două luni.
Citește continuarea articolului în Ziarul Financiar